Üniversite Hazırlık

content image

Türkiye’de iyi bir üniversite eğitimi yapmak isteyen, fakat sınav sistemi ve kontenjan yetersizliği nedeniyle istediği üniversitelere giremeyen binlerce öğrenci, yurtdışında üniversiteye gitmek istemektedir.

Yurtdışında üniversite eğitimi çok zor olmamasına rağmen çok sayıda seçenek olması karar vermeyi zorlaştırmaktadır. Öğrenciler dil yeterlilik, akademik başarı ve ilgi alanı, mali durum gibi farklı kıstasları göz önünde bulundurarak en uygun seçimi yapmak durumundadırlar.

Üniversitelere doğrudan kabul için yeterli olmayan öğrenciler "Foundation", "Access", "Bridging" veya “A Level” olarak adlandırılan ve genelde bir akademik yıl süren hazırlık programını takip etmek zorundadır. Bu hazırlık programı kolejler ve bazı dil okulları tarafından düzenlenir. Genelde Ekim ve Ocak aylarında başlar.  Bu programda öğrenciler hem İngilizcelerini geliştirirler, hem de üniversite eğitimine temel oluşturacak bazı dersleri önden takip etmiş olurlar. 

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, akademik danışmanları tarafından yurtdışı üniversitelerine yerleştirilirler. Program İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya, Malta, Yeni Zelanda ve diğer ülkelerin okullarında açılmaktadır.  Üniversiteye hazırlık kursları, 6 ay ya da 8 ay süresince devam eder. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, başarı seviyesine, istedikleri bölüme göre bir üniversiteye yerleştirilirler. Bu program, özellikle yurtdışında doğrudan üniversite eğitimi yapmak için İngilizce bilgisi veya akademik seviyesi yetersiz olan öğrenciler için tasarlanmıştır. Dersler, özellikle bir üniversite kampüsünde ya da üniversiteden bağımsız bir kolejde verilir.  

Amerika ve Avustralya’daki okullardan bazıları sadece yaz aylarında hazırlık programı açmaktadır. Bu nedenle program daha kısa, 12 hafta civarında sürmektedir. Programa kabul edilen öğrenciler, aynı zamanda bir veya birkaç üniversiteye şartlı kabul edilebilirler. 

Hangi Ülkelerde Hazırlık (Foundation) Gerekiyor? 

Hazırlık eğitimi, sadece dil eğitimini değil akademik bir hazırlığı da kapsar. Özellikle İngiltere ve Avustralya’da üniversite eğitimi 3 yıl sürdüğünden 1 akademik yıl için hazırlık (Foundation) zorunluluğu vardır. Ancak Kanada, Amerika gibi ülkelerde akademik hazırlık, zorunlu değildir. Kanada ve Amerika’da öğrencinin İngilizce seviyesi yetersiz ise İngilizce hazırlık eğitimi yapması gerekir. Eğer çok iyi seviyede İngilizceye sahipse ve bunu belgeleyebiliyor ise üniversitelerin ilk yılından eğitimine başlayabilirler. Öğrencilerin, iyi bir dil bilgisine sahip olsalar dahi, Amerika ve Kanada’da en az 3-6 ay civarında bir hazırlık eğitimi yapmaları tüm eğitim kurumlarınca tavsiye edilir. 

Avrupa ülkelerinde resmi bir hazırlık eğitim yılı zorunluluğu yoktur. Ancak başta Almanya, İtalya, Fransa olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde öğrencilerin eğitim yapmak istediği ülkenin dilini çok iyi öğrenmeleri açısından bir akademik yıl dil hazırlık programlarına katılmalarında fayda var. Eğer eğitim dili İngilizce ise öğrenci dil yeterlilik belgesi ile 1. sınıftan başlayabilir.